donderdag 9 maart 2017

Je brood verdienen in de horeca, de tijd lijkt er rijp voor!

Veel mensen dromen over een eigen horecazaak. De Kamer van Koophandel krijgt dan ook regelmatig vragen over het starten of overnemen van een horecabedrijf. Veelvoorkomende vragen zijn: ‘Aan welke wetten en regels moet ik voldoen?’ en ‘Hoe financier ik mijn plannen?’ De branche maakt, na lastige tijden, weer groei door. In 2016 zijn 8400 ondernemers gestart in de horeca. Totaal zijn er ruim 66.000 horecabedrijven in Nederland actief (bron: KvK Bedrijvendynamiek 2016). Onderzoek van VNO-NCW laat zien dat ondernemers, ook horecaondernemers, vertrouwen hebben in de toekomst.

Zie jij ook kansen in de horeca? Ik heb een aantal aandachtspunten en interessante links voor je op een rij gezet.



Trends en ontwikkelingen
In panden waar voorheen winkels gevestigd waren zie je steeds vaker een horecagelegenheid verschijnen. En dan vooral een koffietentje of plek om te lunchen. Met name jongeren brengen veel tijd door in dit soort zaken. Ze spreken buiten de deur af om elkaar te ontmoeten, te werken of te ontspannen. Jongeren besteden minder (ongeveer de helft) per bezoek dan ouderen, maar komen er wel veel vaker. Er is sprake van een trend, een nieuwe levensstijl, die je overwegend in de grotere steden ziet ontstaan. De gasten kiezen voor kwaliteit en vinden versheid en herkomst van producten belangrijk.
Ondernemersbloed
Met ondernemerskwaliteiten, zoals flexibiliteit, discipline en doorzettingsvermogen word je geboren en ondernemersvaardigheden, zoals vakkennis en boekhouden kun je leren. Wellicht had je altijd al de wens om onafhankelijk te zijn en een eigen bedrijf te starten of komt dit door omstandigheden nu op je pad.
Hoe weet jij of je over de juiste vaardigheden beschikt om een succesvolle ondernemer te worden? Doe de Ondernemerschapstest van de Kamer van Koophandel.
Concept
Je maakt de ultieme cappuccino, het perfecte broodje kip en je zaak ziet er tip top uit maar lukt het je ook om je tafeltjes iedere dag bezet te krijgen? In de horeca is onderscheiden het woord waar het om draait. Hoe ga jij de klant verrassen, hoe verover jij je plek? Dat lukt alleen met een uniek concept, een goed product en een professionele aanpak.
Regelgeving

In de horeca is de locatie van het allergrootste belang. Heb je de juiste plek gevonden, dan begint het pas, het circus van regelgeving, contracten, vergunningen. De gemeente is een belangrijke partner in dit traject. Ik adviseer je om je ruim van te voren in deze materie te verdiepen. Het Horeca stappenplan op Ondernemersplein.nl helpt je hierbij.
Samenwerken

Werk samen met andere ondernemers, sluit je aan bij een ondernemersvereniging en bij  de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Je kunt elkaar versterken, denk hierbij aan marketing, promotie, gezamenlijke acties en evenementen. Ook richting officiĆ«le instanties waaronder de gemeente sta je samen sterker.
Financiering

Je zult een fikse investering moeten doen om jouw droom te realiseren. Sowieso raad ik je aan een ondernemingsplan te schrijven maar als je met een financier in zee wilt gaan is dit echt onontbeerlijk. Ik adviseer je veel aandacht te besteden aan een gedegen onderbouwing van het financieel plan. Dit financieel plan dient in ieder geval te bestaan uit een investeringsbegroting, exploitatiebegroting en een liquiditeitsprognose. Bij horecabedrijven spelen seizoeninvloeden een grote rol. Het is voor een financier van belang dat je in staat bent elke maand de aflossing en rente te betalen.

Binnenkort verschijnt mijn blog over financiering van een horecabedrijf waarin onder meer de mogelijkheden van crowdfunding en het vinden van een investeerder aan de orde komen. 


Horeca stappenplan Ondernemersplein
http://www.ondernemersplein.nl/stappenplan-horecabedrijf-starten/

Online startersgids KHN
https://www.khn.nl/startersgids






Direct antwoord op je vragen?
Bel met een ondernemersadviseur van de Kamer van Koophandel: 088-5852222 (08.30-17.00 uur) of mail je vraag via ons contactformulier:
https://www.kvk.nl/service-en-contact/stel-een-vraag-online/#/


Gerdine Annaars
Adviseur Start/Financiering
Kamer van Koophandel



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten