dinsdag 23 augustus 2016

Foodtrucks.. hot and happening

Wat een geweldig leuke trend toch, foodtrucks. Je ziet er steeds meer in Nederland en de festivals schieten ook als paddenstoelen uit de grond. Er komen veel vragen binnen bij de Kamer van Koophandel over het starten van een foodtruck. Zie jij ook kansen? Ik heb een aantal aandachtspunten en interessante links voor je op een rij gezet.

Uniek concept
Onderscheiden is het woord waar het om draait. Hoe ga jij de klant verrassen, hoe verover jij je plek op deze verdringingsmarkt? Dat lukt alleen met een uniek concept, een goed product en een professionele aanpak.

Regelgeving
Je krijgt te maken met regelgeving, ik adviseer je je daar ruim van te voren in te verdiepen, denk daarbij aan:

Standplaatsvergunning, indien je op of aan de openbare weg (of het water) staat. Overleg met de gemeente http://www.ondernemersplein.nl/regel/standplaatsvergunning/

Hygiƫnecode voor de horeca (voedselveiligheid / HACCP). Meer informatie op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/eten-drinken-roken/dossier/haccp

Schenk of verkoop je alcohol voor consumptie ter plaatse, informeer of de festivalorganisatie beschikt over een tapontheffing. Is dit niet geregeld dan dien jij te beschikken over een diploma Sociaal hygiƫne http://www.ondernemersplein.nl/regel/drank-en-horecavergunning/

Daarnaast kan de eventorganisatie eisen stellen aan de exploitanten ten aanzien van het assortiment, de wijze van afrekenen, de veiligheid, aansprakelijkheid, etc. Informeer bij de organisatie in hoeverre zij alle benodigde vergunningen hebben geregeld of dat je deze (gedeeltelijk) zelf moet aanvragen.

Financiering
Je zult een aardige investering moeten doen om jouw droom te realiseren. Sowieso raad ik je aan een ondernemingsplan te schrijven maar als je met een financier in zee wilt gaan is dit echt onontbeerlijk. Ik adviseer je veel aandacht te besteden aan een gedegen onderbouwing van het financieel plan. Dit financieel plan dient in ieder geval te bestaan uit een investeringsbegroting, exploitatiebegroting en een liquiditeitsbegroting. Voor een financier is het belangrijk dat je laat zien dat je elke maand aan je verplichtingen kunt voldoen.

Handige links
Informatie over vergunningen, registratie KvK, belastingen, aansprakelijkheid, verzekeringen  kun je vinden op de site van de Kamer van Koophandel  https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten-of-overnemen/starten-met-een-foodtruck/

Kijk voor financieringsmogelijkheden eens op KvK-Financieringsdesk http://www.ondernemersplein.nl/ondernemen/geldzaken/hoe-komt-u-aan-geld-voor-uw-onderneming/info-en-advies/externe-financiering/

Informatie over het schrijven van een ondernemingsplan en financiering van jouw idee kun je nalezen op ikgastarten.nl van de Rabobank https://www.ikgastarten.nl/mijn-branche/horeca/foodtruck-beginnen-dit-zijn-de-regels

Inspirerende verhalen van ondernemers en informatie over regelgeving kun je vinden op de site van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland https://www.khn.nl/website/inspiratie/trends/horeca

Neem gerust eens contact met mij op om te praten over de financiering van je plannen.
Gerdine Annaars
Adviseur Financieringsdesk Kamer van Koophandel
e-mail gerdine.annaars@kvk.nl
telefoon 06-10891132

Geen opmerkingen:

Een reactie posten